неділю, 8 листопада 2015 р.

Що можна зробити у День української писемності та мови

9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. У цей день можна перевірити своє знання української, взявши участь у радіодиктанті, піти на акцію і вимагати від влади негайних реальних кроків на підтримку української мови, взяти участь у науковій конференції про мову, послухати лекцію відомого соціолінгвіста та ще чимало всього. Як можна відзначити День української писемності та мови – у підбірці нижче.

ukr-dyktant-1024x576
Писати можна будь-де. Слухати диктант, окрім дротового мовлення, можна on-line на сайті www.nrcu.gov.ua на вкладці УР-1, УР-3, а також у Всесвітній службі радіомовлення України. Після написання можна надіслати диктант для перевірки на адресу Хрещатик, 26, Київ-1, 01001 або фото чи скан на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua. За 2 дні після акції текст диктанту викладуть на сайт, і кожен зможе перевірити себе сам.
15:00 – взяти участь у науковій конференції «Сучасне російськомовне українство і його етнопсихологічна типологія», яка проходитиме у приміщенні Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України (Грушевського, 4, 3-й поверх).
З доповідями виступлять: зав. відділу соціолінгвістики Інституту української мови доктор філологічних наук С. Соколова, зав. лабораторії психології мас і спільнот НАПН, доктор психологічних наук В. Васютинський, директор Інституту літератури, академік М. Жулинський, проф. Києво-Могилянської Академії, доктор філолологічних наук Л. Масенко. Про мовну складову гібридної війни та чинники русифікації в умовах російської агресії говоритимуть О. Курінний (Києво-Могилянська Академія) та активіст руху «Відсіч» С. Оснач.
15:00 – взяти участь у відкритті проекту з вивчення української мови для іноземців«СловОпис – онлайн» у Київському університеті імені Бориса Грінченка (Київ, вул. Маршала Тимошенка, 13-Б).
Інтерактивний курс «СловОпис – онлайн» допоможе всім охочим у вивченні української мови, зокрема, за допомогою Skype. Відбірковий тур знавців української та іноземних мов, які стануть «викладачами»-волонтерами відбудеться 9 листопада у День української писемності та мови.
 18:00 – прийти на лекцію Лариси Масенко “Сьогодення української мови у нашій державі”, яка відбудеться у Києві в книгарні “Є” на Лисенка, 3.
Лариса Масенко – мовознавець, доктор філологічних наук,професор кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія», провідний науковий співробітник Інституту української мови НАН України, фахівець у галузі соціолінгвістики, історії української літературної мови, стилістики, ономастики.
19:00 – взяти участь у мовній грі від Безкоштовних курсів української мови, яку проведе ведуча Українського радіо Ярина Скуратівська в актовій залі Інституту біохімії НАН України (вул. Леонтовича, 9). Найактивніші учасники отримають призи!
silence-1024x716
Приєднатися у мережі Facebook до флешмобу від Безкоштовних курсів української мови. Суть флешмобу: розмістити уривок українського вірша чи вірша про українську мову або відповідь на питання "чому любиш і вивчаєш українську мову" на своїй сторінці з хеш-тегами #9листопада #ДеньУкраїнськоїМови #mova #kursy #ukrainian #language #course #free #курсиукрмови та передати естафету трьом друзям.
А ще на Фейсбук-сторінці Порталу мовної політики можна взяти участь урозіграші річної передплати на журнали “Український тиждень”, “Країна” та жовтої футболки з написом про мову.

Немає коментарів:

Дописати коментар